Slika Prijetje kaznjenca

Slika Prijetje kaznjenca

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Druga slika v albumu kitajskih slik, ki prikazujejo različne načine kaznovanja v dinastiji Qing, prikazuje dva uradnika. Eden je prijel osumljenega moškega, drugi pa zadržuje njegovo ženo, da se mu ne bi približala.

Kaznovanje in sodni procesi so bili med najpopularnejšimi motivi, ki so jih kantonski umetniki prikazovali na posebnem papirju iz stržena avtohtonega zimzelenega drevesa tongcao 通草 (Tetrapanax papyrifer). Tuje obiskovalce so prevzele razne oblike kazni, predvsem pa jih je fasciniral pravni sistem, v katerem obtoženi ni bil zastopan, mučenje v sodnem postopku pa je bilo pogosto. Zanimale so jih predvsem ostre metode zasliševanja, kot so stiskanje prstov, udarjanje po obrazu in obešanje z vrvmi. Veliko pozornost so dobile tudi kazni, ki so segale od udarcev z bambusom in privezovanja na klado do usmrtitve z zadušitvijo ter obglavljenjem za najhujša kazniva dejanja. (NVS)

Kraj izdelave: Kanton (Guangdong 廣東 )
Opis materiala: papir drevesa Tetrapanex papyrifera (tongcao 通草), svila
Tehnika izdelave: gvaš, akvarel
Dimenzije: višina: 25 cm, dolžina: 38 cm
Št. delov/kosov: Druga od dvanajstih slik
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Robovi lista so malo natrgani.
Zgodovina razstavljanja: Slovenske etnografski muzej, Ljubljana, 31. 8. 2006–3. 9. 2007 (razstava Srečevanja s Kitajsko: 200 let slovenskih odkrivanj kitajske kulture)

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej