Štiristrunsko godalo sihu

©

Štiristrunsko godalo sihu

©

Štiristrunsko godalo sihu

Ime sihu (四胡) nakazuje, da gre za si (四) – štiristrunski – ter hu (胡) – okrajšava za instrumente iz družine huqin (胡琴) –, skupine godal z lesenim resonančnim telesom (cilindričnim, šest- ali osemkotnim). Sihu iz Skuškove zbirke sestavlja osmerokotno resonančno telo, prekrito s pitonovo kožo. Strune so poškodovane in jih vidimo le razcefrane v spodnjem delu telesa instrumenta, na vratu instrumenta pa prostor za štiri lesene nastavitvene vijake, ki jih postavimo vodoravno skozi luknje, izdolbene v vrat instrumenta. Sihu je povezan predvsem z mongolsko kulturo. Igrajo ga Mongoli v Mongoliji in Notranji Mongoliji, je tudi tradicionalni instrument v kitajskih provincah Liaoning, Jilin in Heilongjiang. (KH)

Opis materiala: les, slonovina, kačja koža
Tehnika izdelave: obdelan les in kačja koža
Dimenzije: višina trupa: 13,5, dolžina: 77 cm, premer trupa: 7 cm
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Instrument je v slabem stanju. Manjka eden od umetelno oblikovanih lesenih vijakov z okrasom iz slonove kosti ter strune. Prav tako je od telesa glasbila odpadla in je pogrešana slonokoščena ploščica.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej