Osmerokotni ročni boben bajiao gu

©

Osmerokotni ročni boben bajiao gu

©

Osmerokotni ročni boben bajiao gu

Telo osmerokotnega ročnega bobna bajiao gu (八角鼓) je na eni strani prekrito z membrano iz pitonove kože prek lesenega okvirja, intarziranega s slonovo kostjo. V sedmih od osmih stranic ima odprtine ali zareze zanimivih oblik, obrobljene s slonovino, v katere so vpeti pari krožnih malih zvončkov (ling 鈴). Na eni od osmih stranic, kjer ni odprtine, je na slonovinast okras pritrjena dekorativna navezava vrvice, ki meri približno tri do štiri dolžine tamburina in se zaključi s tradicionalnim kitajskim vozlom v povezan obtežen čop niti. Boben tresemo z levico oziroma nanj igramo s prsti ali dlanjo desne roke. Na Kitajsko je bil prinesen v času dinastije Ming (1368–1644) ter so ga uporabljali za spremljavo plesnih in pripovednih pesmi. (KH)

Tehnika izdelave: obdelan les in kačja koža
Dimenzije: višina: 7 cm, širina: 13,5 cm, dolžina: 75,5 cm
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Membrana bobna je poškodovana. Tudi okrasi iz slonove kosti in drugi sestavni deli bobna, kot so mali zvončki, so bodisi poškodovani, nepritrjeni ali pa manjkajo.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej