Ustne orgle sheng

Gre za tradicionalno različico instrumenta sheng (笙), ki verjetno datira v pozno 19. ali zgodnje 20. stoletje. Izdelan je iz palisandra oziroma bambusa, oblečenega v palisander. Ima 17 piščali in nastavek za usta s kvadratno odprtino, trup telesa – čašasto dno – ima v sredini rezljan vložek iz slonovine. Trup in del do odprtine ustnika sta v črnem laku. Višino tona določimo s pritiskom prstov na luknjice piščali. Cevi so petih različnih dolžin in so razporejene tako, da bi simbolično ponazarjale obliko peruti ptice feniksa. Vrhovi piščali, predvsem najvišjih, so zaključeni z roževino. Piščali so povezane z roževinastim trakom, ki je spet z novo žico. Znotraj instrumenta je opazno oštevilčenje piščali s kitajskimi pismenkami, ki so glede na uglasbitev nanizane v določenem zaporedju.

Opis materiala: bambus, palisander, slonovina, roževina, črni lak
Tehnika izdelave: obdelan les, slonovina
Dimenzije: dolžina: 42 cm, premer 6,5 cm, dolžina nastavka: 3 cm
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Dobro ohranjene. Dodana žica k roževinastemu traku. Nekateri vrhovi piščali so brez roževine.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej