Ustne orgle sheng

©

Ustne orgle sheng

Gre za tradicionalno različico instrumenta sheng (笙), ki verjetno datira v pozno 19. ali zgodnje 20. stoletje. Izdelan je iz palisandra oziroma bambusa, oblečenega v palisander. Ima 17 piščali in nastavek za usta s kvadratno odprtino, trup telesa – čašasto dno – ima v sredini rezljan vložek iz slonovine. Trup in del do odprtine ustnika sta v črnem laku. Višino tona določimo s pritiskom prstov na luknjice piščali. Cevi so petih različnih dolžin in so razporejene tako, da bi simbolično ponazarjale obliko peruti ptice feniksa. Vrhovi piščali, predvsem najvišjih, so zaključeni z roževino. Piščali so povezane z roževinastim trakom, ki je spet z novo žico. Znotraj instrumenta je opazno oštevilčenje piščali s kitajskimi pismenkami, ki so glede na uglasbitev nanizane v določenem zaporedju. (KH)

Opis materiala: bambus, palisander, slonovina, roževina, črni lak
Tehnika izdelave: obdelan les, slonovina
Dimenzije: dolžina: 42 cm, premer 6,5 cm, dolžina nastavka: 3 cm
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Dobro ohranjene. Dodana žica k roževinastemu traku. Nekateri vrhovi piščali so brez roževine.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej