Okrasna strešna opeka

Am0008 Keramicna Okrasna Stresna Opeka 01 Scaled 1
Okrasna strešna opeka

©

Am0008 Keramicna Okrasna Stresna Opeka 01 Scaled 1

Keramična okrasna strešna opeka, glazirana v rumeni in rumeno-rjavi barvi, prikazuje človeško figuro na kokoši. Kokoš oziroma ptica ponazarja feniksa. Figura živali je oblikovana v sedečem položaju. Oblačilo osebe na ptici je haljaste oblike z obrobno vezenino okrog vratu in s širokimi rokavi, v katerih so skrite roke. Jahač ima lase počesane v čop na temenu, ima tudi nakazano brado v pramenih. Obraz je obrnjen naprej. Glava kokoši je v celoti reliefno oblikovana, prav tako rep in peruti. Reliefno je nakazano perje, vzorec je tudi ornament opeke same. Na obeh straneh opeke je v spodnjem delu modelirano okrasje v obliki vijugaste vrvice, ki se končuje s spiralami. Predmet verjetno datira v 17. stoletje ali kasneje. (TB)

Opis materiala: keramika, barvna glazura
Tehnika izdelave: modelirana in barvno glazirana keramika
Dimenzije: dolžina: 28 cm, višina: 28 cm, globina: 10 cm
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Še dobro ohranjena, na več mestih je odkrušena glazura, glava je bila odlomljena in ponovno prilepljena.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej