Slika Občudovanje ribic

Slika Občudovanje ribic

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Druga slika v albumu kitajskih slik z ležernimi prizori dvornih dam v njihovem vsakdanu prikazuje dekleta ob občudovanju zlatih ribic, medtem ko se otrok igra ob cvetju. V ozadju napisi opozarjajo na opojne dišave cvetja in radosti ob ptičjem petju.

Majhne slike živih in kričečih barv so bile običajno izdelane v delavnicah, kjer so bili posamezni umetniki zadolženi za izdelavo enega dela slike. Slikali so v tehniki gvaša, pri čemer so uporabljali modele za oris figur, ki so jih nato pobarvali. Ko je bila slika izdelana, so jo dodali na običajen papir za utrditev materiala, robove pa so oblekli v svilene trakove ali pobarvan papir. Slike so bile nato povezane v album, največkrat v skupini dvanajstih, vsak album pa je upodabljal enoten motiv. (NVS)

Kraj izdelave: Kanton (Guangdong 廣東 )
Opis materiala: papir drevesa Tetrapanex papyrifera (tongcao 通草), svila
Tehnika izdelave: gvaš, akvarel
Dimenzije: višina: 26 cm, dolžina: 37 cm
Napis - vsebina: 為愛鳥聲多種樹. 因探花氣不關門. Wei ai niaosheng duo zhong shu. Yin tan hua qi bu guanmen. (Za uživanje ob ptičjem petju posadi več vrst dreves, za vonj dišečega cvetja ne zapiraj vrat.)
Št. delov/kosov: Druga od dvanajstih slik
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Robovi lista so malo natrgani, raztrganina pa je vidna tudi ob spodnjem delu slike.
Zgodovina razstavljanja: Slovenske etnografski muzej, Ljubljana, 31. 8. 2006–3. 9. 2007 (razstava Srečevanja s Kitajsko: 200 let slovenskih odkrivanj kitajske kulture)

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej