Slika Igranje na bambusovo flavto v vrtu

Slika Igranje na bambusovo flavto v vrtu

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Peta slika v albumu kitajskih slik prikazuje čar glasbe ob bambusovi flavti, ki jo igra dekle na klopi pod drevesom. To ponazarja tudi en del napisa duilian 對聯 , ki je v drugem odprtem prostoru, do katerega vodijo okrogla vrata, imenovana tudi lunina vrata (yueliang men 月亮門). Lunina vrata so bila stalni element v kitajskih vrtovih, ki jih je gradila premožnejša elita, posamezni sestavni deli pa so običajno nakazovali na plemenite vrline ter ugodna znamenja sreče in blagostanja v življenju. Lunina vrata so bila večkrat zgrajena ob vhodu, saj naj bi označevala srečno dobrodošlico in prinašala bogastvo vsem, ki so stopili skoznja. Ob intenzivnejšem stiku s kitajsko kulturo so to idejo prevzeli tudi angleški vrtnarji v 19. stoletju. (NVS)

Kraj izdelave: Kanton (Guangdong 廣東 )
Opis materiala: papir drevesa Tetrapanex papyrifera (tongcao 通草), svila
Tehnika izdelave: gvaš, akvarel
Dimenzije: višina: 26 cm, dolžina: 37 cm
Napis - vsebina: 樂山水而向蕭弦之趣. Le shanshui er xiang xiaoxiang zhi qu. (Dišeče cvetje v majhnem vrtu se vonja 10 (lijev naokoli. Veselje gora in voda ob igranju na bambusovo piščal.)
Št. delov/kosov: Peta od dvanajstih slik
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Robovi lista so rahlo natrgani.
Zgodovina razstavljanja: Slovenske etnografski muzej, Ljubljana, 31. 8. 2006–3. 9. 2007 (razstava Srečevanja s Kitajsko: 200 let slovenskih odkrivanj kitajske kulture)

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej