Oklepni rokavi kote

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepni rokavi kote

©

Oklepna rokava kote 籠手 za levo in desno roko po dolžini segata od ramen do prstov. Na notranji strani sta prevlečena z olivnozeleno svileno podlogo. Sledi plast grobega temnomodrega platna, nato še plast bolj finega temnomodrega platna, na katero je prišita zaščitna verižna pletenina. Vanjo so vdelane črno lakirane ovalne kovinske ploščice in po ena okrogla pri komolcu. Črno lakirana sta tudi kovinska zaključka na ramenskem delu, okrašena s cvetličnimi heraldičnimi simboli, enako kot ščitnika dlani. Ta na roke pritrdimo s temnomodro bombažno vrvico oziroma zanko, nameščeno okoli sredinca in palca. Na desnem rokavu sta na ramenskem delu ohranjena roževinasta gumba za pritrjevanje rokava na oklep. Na levem rokavu gumba nista ohranjena, je pa ohranjen gumb v zapestnem delu. Z notranje strani širino rokava reguliramo z vrvico, podobno kot vezalke na čevlju. Na obeh ščitnikih sta v višini ramen pritrjeni kovinski ploščici, na katerih sta slabo ohranjena ... več

Oklepna rokava kote 籠手 za levo in desno roko po dolžini segata od ramen do prstov. Na notranji strani sta prevlečena z olivnozeleno svileno podlogo. Sledi plast grobega temnomodrega platna, nato še plast bolj finega temnomodrega platna, na katero je prišita zaščitna verižna pletenina. Vanjo so vdelane črno lakirane ovalne kovinske ploščice in po ena okrogla pri komolcu. Črno lakirana sta tudi kovinska zaključka na ramenskem delu, okrašena s cvetličnimi heraldičnimi simboli, enako kot ščitnika dlani. Ta na roke pritrdimo s temnomodro bombažno vrvico oziroma zanko, nameščeno okoli sredinca in palca. Na desnem rokavu sta na ramenskem delu ohranjena roževinasta gumba za pritrjevanje rokava na oklep. Na levem rokavu gumba nista ohranjena, je pa ohranjen gumb v zapestnem delu. Z notranje strani širino rokava reguliramo z vrvico, podobno kot vezalke na čevlju. Na obeh ščitnikih sta v višini ramen pritrjeni kovinski ploščici, na katerih sta slabo ohranjena napisa v japonskih pismenkah. Napisa razkrivata osebno ime izdelovalca, mojstra Munetaka 宗高, in družino oziroma okleparsko šolo Myōchin 明珍 iz province Bungo. (BŠ, BT)

Delavnica/ tovarna/ izdajatelj: mojster Munetaka 宗高 in okleparska šola Myōchin 明珍 iz province Bungo
Opis materiala: železo, svila, platno, usnje, roževina
Tehnika izdelave: kovano železo, oblečeno s svilo in platnom
Dimenzije: dolžina: 72 cm, širina: 20 cm
Št. delov/kosov: 2
Trenutni lastnik: Pokrajinski muzej Celje
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Netta Gallé z gradu Lemberg
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Dobro ohranjeni.
Zgodovina razstavljanja: Narodni muzej Slovenije, Ljubljana, 31. 5. 2017–5. 11. 2017 (razstava Poti samurajev), Pokrajinski muzej Celje, 27. 5. 2021–3. 10. 2021 (razstava Kaj počne tukaj samuraj?)

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej