Čelada kabuto

Čelada kabuto

©

Čelada kabuto

©

Čelada kabuto

©

Čelada kabuto

©

Čelada kabuto

©

Čelada kabuto

©

Čelada kabuto 兜 je tipa ko-zunari 古頭形, za katero je značilna preprosta oblika kalote, ki sledi obliki glave. Vsi kovinski deli čelade so gladko lakirani s črnim lakom urushi 漆, ki je kovino zaščitil pred zunanjimi vplivi. Konstrukcija kalote je sestavljena iz večjih kovinskih plošč, daljša sredinska plošča teče po sredini, od temena proti čelu, nanjo sta zakovičeni stranski in sprednja plošča, slednja predstavlja čelni ščitnik mabisashi 眉庇. Na kaloto je s svilenimi trakovi povezanih pet visečih lamel shikoro 錣, ki so služile zaščiti vratu do ramen. Na čeladi izstopa predvsem oblika čelnega ščitnika, katerega spodnji rob se na čelnem delu nekoliko koničasto zaključi. Dokaj redek dodatek so stilizirane obrvi v obliki bambusovega lista. Notranja tekstilna podloga ukebari 浮張 je preprečevala neposreden stik samurajeve glave s kovino. Čelada nima obsenčnih ščitnikov fukikaeshi ... več

Čelada kabuto 兜 je tipa ko-zunari 古頭形, za katero je značilna preprosta oblika kalote, ki sledi obliki glave. Vsi kovinski deli čelade so gladko lakirani s črnim lakom urushi 漆, ki je kovino zaščitil pred zunanjimi vplivi. Konstrukcija kalote je sestavljena iz večjih kovinskih plošč, daljša sredinska plošča teče po sredini, od temena proti čelu, nanjo sta zakovičeni stranski in sprednja plošča, slednja predstavlja čelni ščitnik mabisashi 眉庇. Na kaloto je s svilenimi trakovi povezanih pet visečih lamel shikoro 錣, ki so služile zaščiti vratu do ramen. Na čeladi izstopa predvsem oblika čelnega ščitnika, katerega spodnji rob se na čelnem delu nekoliko koničasto zaključi. Dokaj redek dodatek so stilizirane obrvi v obliki bambusovega lista. Notranja tekstilna podloga ukebari 浮張 je preprečevala neposreden stik samurajeve glave s kovino. Čelada nima obsenčnih ščitnikov fukikaeshi 吹返.
Sredi čelnega dela ima čelada krog, ki simbolizira sonce. Kot pozlata je bil nanesen na lak urushi. Znak je morda povezan z zvrstjo budizma nichiren, ki se je uveljavil in razširil že v obdobju Kamakura (1185–1333). Tovrstne oznake so lahko služile kot simbolna zaščita v boju, izkazovale so pripadnost določenemu klanu in imele funkcijo, da so se lahko samuraji kar najbolje razlikovali na bojnem polju. Ponavadi so bili to verski ali heraldični simboli maedate 前立, ki so se lahko tudi v tridimenzionalni obliki vpenjali neposredno na čelado.
Čelada je nastala v obdobju Momoyama (1573–1600), ki časovno sovpada z obdobjem vojnih konfliktov in s tem povezane večje potrebe po zagotavljanju bojne opreme. Ta se je odrazila v inovativnem razvoju in konstrukcijskih poenostavitvah, za povečanje učinkovitosti med uporabo ter hitrejšo izdelavo. (BŠ, BT)

Opis materiala: železo, baker, svileni trakovi, japonski lak, pozlata
Tehnika izdelave: kovano železo, lakiranje z japonskim lakom in pozlata, bakrene kovice, ki držijo lamelo na kaloti, svileni trakovi
Dimenzije: višina kalote: 15,8 cm, premer lamel: 34 cm
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Pokrajinski muzej Celje
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Netta Gallé z gradu Lemberg
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Dobro ohranjena.
Zgodovina razstavljanja: Pokrajinski muzej Celje, 27. 5. 2021–3. 10. 2021 (razstava Kaj počne tukaj samuraj?)

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej