Kovanec Mingdao yuanbao

Kovanec Mingdao yuanbao

CC BY-SA 4.0

Kovanec Mingdao yuanbao

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Kovanec iz bakrove zlitine je okrogel novec s kvadratno odprtino na sredini, tako imenovani fangkong qian方孔錢. Ti so bili v oblikah novcev tongbao 通寶 (»splošna valuta«), yuanbao 元寶 (»izvorna valuta«) in zhongbao 重寶 (»težka valuta«) v številnih različicah in vrednostih v veljavi kot standardni denar v obtoku od cesarja Gaozuja 高祖 (vladal 618–626), prvega cesarja dinastije Tang (618–907), do konca dinastije Qing (1644–1912). Napis na kovancu je navadno sestavljen iz dveh pismenk, ki ju beremo od zgoraj navzdol in označujeta ime cesarske vladavine ali posameznega obdobja vladavine (nianhao 年號), v katerem je bil novec kovan. Drugi dve pismenki beremo od desne proti levi. Na levi strani kovanca je običajno pismenka bao 寶 (bogastvo, dragocenost), ki v kombinaciji s pismenko na desni pomeni »valuto« oziroma »denar v obtoku«. To je največkrat pismenka tong 通 (krožiti, biti enoten, ... več

Kovanec iz bakrove zlitine je okrogel novec s kvadratno odprtino na sredini, tako imenovani fangkong qian方孔錢. Ti so bili v oblikah novcev tongbao 通寶 (»splošna valuta«), yuanbao 元寶 (»izvorna valuta«) in zhongbao 重寶 (»težka valuta«) v številnih različicah in vrednostih v veljavi kot standardni denar v obtoku od cesarja Gaozuja 高祖 (vladal 618–626), prvega cesarja dinastije Tang (618–907), do konca dinastije Qing (1644–1912). Napis na kovancu je navadno sestavljen iz dveh pismenk, ki ju beremo od zgoraj navzdol in označujeta ime cesarske vladavine ali posameznega obdobja vladavine (nianhao 年號), v katerem je bil novec kovan. Drugi dve pismenki beremo od desne proti levi. Na levi strani kovanca je običajno pismenka bao 寶 (bogastvo, dragocenost), ki v kombinaciji s pismenko na desni pomeni »valuto« oziroma »denar v obtoku«. To je največkrat pismenka tong 通 (krožiti, biti enoten, splošen ali univerzalen), pogosto pa tudi yuan 元 (izvorni, prvotni) ali zhong 重 (težak), ki navadno označujeta kovance večje denominacije. Celoten napis tako dobesedno pomeni »denar v obtoku v času tega ali onega cesarja« oziroma »v tem ali onem obdobju vladavine posameznega cesarja«.

Kovanci iz dinastije Song (960–1279) so nekoliko posebni, saj zapis v štirih pismenkah na licu kovanca včasih beremo tudi v smeri urinega kazalca, od pismenke na vrhu do pismenke na levi strani kovanca. Poleg tega so bili kovanci vseh prejšnjih in kasnejših dinastij navadno kovani pod istim nazivom celotno obdobje vladavine posameznega cesarja. Za cesarje dinastije Song je bilo običajno, da so v času svojega vladanja izdali več vrst kovancev, imenovanih po različnih obdobjih svoje vladavine. Prav tako je bil zlasti v času cesarjev dinastije Severni Song (960–1127) isti tip kovancev pogosto kovan z napisom v različnih pisavah oziroma kaligrafskih slogih. Poleg standardnega sloga pisave ali kaishu 楷書 so uporabljali pečatno pisavo ali zhuanshu 篆書, »uradniško pisavo« ali lishu 隸書, kurzivno ali »tekočo pisavo« xingshu 行書in izpisano »travno pisavo« ali caoshu 草書. S svojimi posebnostmi ter umetelnostjo zapisa imajo kovanci tega časa celo nekakšno umetniško vrednost, zato ni nenavadno, da so med zbiralci in poznavalci kitajskega denarja visoko cenjeni in zelo iskani.

Kovanec na sliki je tako imenovani Mingdao yuanbao 明道元寶, kar preberemo v smeri urinega kazalca, pismenke na njegovem licu pa so izpisane v umetelni standardni pisavi ali kaishu 楷書. Kovan je bil v času cesarja Renzonga 仁宗 (1022–1063), in sicer v obdobju njegove vladavine, imenovanem Mingdao 明道 (1032–1033), kar pomeni »razumeti dao« oziroma »svetli razum«. (MG)

Opis materiala: bakrova zlitina
Tehnika izdelave: ulivanje bakrove zlitine
Dimenzije: premer: 25 mm
Napis - vsebina: 明道元寶 Mingdao yuanbao (velika valuta v obdobju »svetlega razuma«)
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Dobro ohranjen.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej