Golobja piščal

Golobja piščal

©

Golobja piščal

©

Golobja piščal, na Kitajskem znana kot geling 鴿鈴 ali geshao 鴿哨, je majhno glasbilo, ki ga uvrščamo v skupino t. i. eolskih glasbenih instrumentov. S pomočjo vretena ga pripnemo na golobov rep, tako da proizvaja zvok, medtem ko leti. Piščal je navadno izdelana iz lahkih materialov, kot sta buča in bambus, in polakirana. Primerek ima dve posebnosti, značilni za bučni tip golobjih piščali Skuškove zbirke. Gre za bučni tip golobje piščali, ki je manjšega formata in ima posledično manj parov podpiščali poleg piščali ob reži na pokrovčku. Poleg manjšega tipa jo odlikuje njena zunanjost, ki je barvita ter vsebuje cvetne vzorce na temno rdeči podlagi. Pri tem je treba izpostaviti, da gre v tem primeru za golobjo piščal, ki za razliko od ostalih petih podobnih primerkov iz zbirke, pri katerih opazimo podobno velikost, tehniko izdelave in cvetlični vzorec, ne vsebuje vrezanih oznak ali logotipa. (KH)

Opis materiala: buča, bambus
Tehnika izdelave: obdelana buča in bambus, rdeč lak
Dimenzije: višina: 4,5 cm, premer (sredina): 4,5 cm, premer (zgoraj): 3 cm
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Dobro ohranjena.
Objave v medijih: HRVATIN, Klara. 2020. »Golobje piščali iz Skuškove zbirke Slovenskega etnografskega muzeja.« Glasnik Slovenskega etnološkega društva 60 (1): 42–55.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej