Fotografija Slavnostni prapori in poročna nosilnica za nevesto

Fotografija Slavnostni prapori in poročna nosilnica za nevesto

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Črno-bela fotografija prikazuje poročno procesijo z nosači in nosilnico za nevesto (huajiao 花轎). Procesija poteka vzdolž mestnega obzidja. V prvi vrsti hodita moška, ki nosita vsak svoj prapor v obliki lampijona. Za njima osem nosačev na ramah nosi nosilnico. Spremlja jih še en mož. Prapori in nosilnica so izdelani v istem stilu. Značilnost poročnih nosilnic je uporaba rdeče barve ne glede na status neveste. Je pa ta močno vplival na to, kako bogato je bila nosilnica okrašena. Po navadi je bila okrašena še z različnimi uvezenimi simboli, izreki in besedami kot blagoslov mladoporočencema. Z nosilnico so nevesto pripeljali v njen novi dom – k ženinu.

Fotografija je 162. od 449 fotografij Pekinga in okolice v albumu, ki ga je Ivan Skušek ml. kupil med bivanjem v Pekingu (1914–1920). V ročnem popisu albuma je fotografija imenovana Ehrenschirme und Brautsänfte (im Hochzeitszug). (DZ, MV)

Kraj izdelave: Peking
Tehnika izdelave: črno-bela fotografija
Dimenzije: dolžina: 13,7 cm, širina: 8,6 cm
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: slaba ločljivost

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej