Fotografija Petdelni praznični slavolok iz papirja

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Fotografija Petdelni praznični slavolok iz papirja

Črno-bela fotografija prikazuje praznični slavolok, izdelan v tradicionalni tehniki rezanja papirja jianzhi 剪紙. Drugače od spominskih slavolokov, ki so bili grajeni iz lesa ali kamna, so bili ti namenjeni samo enkratni uporabi in so bili izrezani iz rdečega papirja. Po koncu prazničnega obdobja so jih odstranili.

Dekorativni slavolok pailou 牌樓 je sicer tradicionalni arhitekturni element na Kitajskem, postavljen ob posebnih spominskih priložnostih in praznikih. Slavolok je s svojo večdelno strukturo obokal več vzporednih ulic. Najpogosteje ima tri prehode, glavnega na sredini in dva stranska. Pomembnejša kot je bila oseba ali dogodek, več prehodov je imel slavolok.

Fotografija je 124. od 449 fotografij Pekinga in okolice v albumu, ki ga je Ivan Skušek ml. kupil med bivanjem v Pekingu (1914–1920). V ročnem popisu albuma je fotografija imenovana Festpailou aus Papier. (DZ, MV)

Kraj izdelave: Peking
Tehnika izdelave: črno-bela fotografija
Dimenzije: dolžina: 13,5 cm, širina: 8,4 cm
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: manjša pomodrelost črne barve

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?