Fotografija Karavana kamel

Fotografija Karavana kamel

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Črno-bela fotografija prikazuje karavano kamel, ki gre mimo kmečkega naselja. V ospredju stoji deček s čredo ovac. V ozadju so mimoidoči in obronki naselja. Kamele in karavane kamel so pogost motiv zgodnjih fotografov na Kitajskem. Tovor s kamelami je na Kitajsko prihajal po severni poti skozi Centralno Azijo in današnjo avtonomno regijo Xinjiang 新疆. Kamele so uporabljali za lokalni transport dobrin, predvsem premoga iz bližnjih rudnikov. Poleg tega so po znani svilni poti svilo, čaj in druge dobrine nosile v Centralno Azijo in Evropo. Bile so manj dostopne kot osli ali mule. Zaradi prilagojene hoje po pesku so jih na Kitajskem klicali »ladje puščave«.

Fotografija je 144. od 449 fotografij Pekinga in okolice v albumu, ki ga je Ivan Skušek ml. kupil med bivanjem v Pekingu (1914–1920). V ročnem popisu albuma je fotografija imenovana Kameele-Karavane. (DZ, MV)

Kraj izdelave: Peking
Tehnika izdelave: črno-bela fotografija
Dimenzije: dolžina: 14,1 cm, širina: 8,5 cm
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: manjša pomodrelost črne barve

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej