Fotografija Daritve v templju Yonghe

Fotografija Daritve v templju Yonghe

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Črno-bela fotografija prikazuje lamaistične menihe med opravljanjem kadilnih daritev v tempeljskem kompleksu Yonghe Gong 雍和宫 ali »templju spokojnosti in harmonije« v Pekingu. Ta je bil v dinastiji Qing (1644–1912) sedež tibetanskih dostojanstvenikov in dom nekaj manj kot tisoč menihov. Menihi na fotografiji pripadajo sekti tibetanskega budizma – sekti reda Gelugpa (Gelupai 格鲁派), t. i. Reda rumenih kap. Njenemu utemeljitelju Tsongkhapi (1357–1419) je posvečena tudi ena pomembnejših obrednih dvoran v kompleksu. Menihi na desni klečijo, na levi pa se ob oltarju vije dim. Na vrhu fotografije vidimo dva zvončka v kotu napušča – značilen element budistične arhitekture, predvsem pa v tej globoko tradicionalni kitajski estetiki in stilu prepoznavni element budizma. Vsako leto so tu potekala budistična obredja ob praznovanju novega leta. Na prvi dan novega leta po luninem koledarju (nongli 農曆) so menihi ob drugi uri zjutraj do sončnega vzhoda peli ... več

Črno-bela fotografija prikazuje lamaistične menihe med opravljanjem kadilnih daritev v tempeljskem kompleksu Yonghe Gong 雍和宫 ali »templju spokojnosti in harmonije« v Pekingu. Ta je bil v dinastiji Qing (1644–1912) sedež tibetanskih dostojanstvenikov in dom nekaj manj kot tisoč menihov. Menihi na fotografiji pripadajo sekti tibetanskega budizma – sekti reda Gelugpa (Gelupai 格鲁派), t. i. Reda rumenih kap. Njenemu utemeljitelju Tsongkhapi (1357–1419) je posvečena tudi ena pomembnejših obrednih dvoran v kompleksu. Menihi na desni klečijo, na levi pa se ob oltarju vije dim. Na vrhu fotografije vidimo dva zvončka v kotu napušča – značilen element budistične arhitekture, predvsem pa v tej globoko tradicionalni kitajski estetiki in stilu prepoznavni element budizma. Vsako leto so tu potekala budistična obredja ob praznovanju novega leta. Na prvi dan novega leta po luninem koledarju (nongli 農曆) so menihi ob drugi uri zjutraj do sončnega vzhoda peli obredne molitve. Kasneje so se jim v molitvi pridružile množice ljudi. Najpomembnejši praznik je bil en teden molitev k Budi. Potekal je dober mesec po novem letu.

Mandžurski vladarji so promovirali tibetanski budizem (ali lamaizem) in podpirali obiske visokih verskih dostojanstvenikov ter gradnjo neštetih tibetanskih templjev v Pekingu in njegovi okolici.

Fotografija je 197. od 449 fotografij Pekinga in okolice v albumu, ki ga je Ivan Skušek ml. kupil med bivanjem v Pekingu (1914–1920). V ročnem popisu albuma je fotografija imenovana Lama-Kloster: Feuer-Weihe. (DZ, MV)

Kraj izdelave: Peking
Tehnika izdelave: črno-bela fotografija
Dimenzije: dolžina: 13,5 cm, širina: 8,5 cm
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: slaba ločljivost

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej