Lesorez 53 pogledov poti Tōkaidō – Fujieda

Lesorez 53 pogledov poti Tōkaidō – Fujieda

©

To je 23. grafika iz različice serije 53 pogledov poti Tōkaidō (Tōkaidō Gojūsan-tsugi 東海道五十三次), ki se imenuje Tōkaidō z dodanimi pesmimi (Kyōka iri Tōkaidō 狂歌入東海道). Prikazuje 19 popotnikov, ki prečkajo reko. Na grafiki je zapisana pesem: Neozirajoč se na barvo ustnic gromko trguje mlado dekle z riževimi prigrizki iz kraja Seto (Shinshitsu Masumi). Zapisana pesem vsebuje več besednih iger. Začne se s kuchinashi 口なし, ki ga beremo kot del sklopa kuchinashi iro 口なし色 in pomeni ustnice barve gardenije. Temu sledi zapis mladega dekleta s pismenko za mlajšo sestro, kar nakazuje, da dekletu ni mar za njen videz, ampak želi le prodati čim več prigrizkov. Lahko jo beremo kot enakoglasnico za sadež gardenije kuchinashi 山梔子, branje kot sadež pa se nato navezuje na someii 染飯, prigrizek iz kuhanega riža, ki mu dodajo sadeže gardenije, zaradi česar se obarva oranžnorumeno. ... več

To je 23. grafika iz različice serije 53 pogledov poti Tōkaidō (Tōkaidō Gojūsan-tsugi 東海道五十三次), ki se imenuje Tōkaidō z dodanimi pesmimi (Kyōka iri Tōkaidō 狂歌入東海道). Prikazuje 19 popotnikov, ki prečkajo reko. Na grafiki je zapisana pesem: Neozirajoč se na barvo ustnic gromko trguje mlado dekle z riževimi prigrizki iz kraja Seto (Shinshitsu Masumi). Zapisana pesem vsebuje več besednih iger. Začne se s kuchinashi 口なし, ki ga beremo kot del sklopa kuchinashi iro 口なし色 in pomeni ustnice barve gardenije. Temu sledi zapis mladega dekleta s pismenko za mlajšo sestro, kar nakazuje, da dekletu ni mar za njen videz, ampak želi le prodati čim več prigrizkov. Lahko jo beremo kot enakoglasnico za sadež gardenije kuchinashi 山梔子, branje kot sadež pa se nato navezuje na someii 染飯, prigrizek iz kuhanega riža, ki mu dodajo sadeže gardenije, zaradi česar se obarva oranžnorumeno. Ta prigrizek je značilnost kraja Seto 瀬戸. (KH, JR)

Avtor: 安藤広重 Andō Hiroshige
Delavnica/ tovarna/ izdajatelj: 佐野喜 Sanoya Kihei
Opis materiala: papir
Tehnika izdelave: barvni lesorez
Dimenzije: višina: 21,5 cm, dolžina: 27,2 cm
Napis - vsebina: 口なしの色をばよそにかしましくあきなふ妹が瀬戸の 染飯 清室真寿美. Kuchinashi no iro wo ba yosoni kashimashiku akinafu imo ga Seto no someii Shinshitsu Masumi. (Neozirajoč se na barvo ustnic gromko trguje mlado dekle z riževimi prigrizki iz kraja Seto. Avtor Shinshitsu Masumi.)
Podpis: 広重画 / Hiroshige ga
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Pokrajinski muzej Celje
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Alma M. Karlin, Thea Schreiber Gammelin, Pokrajinski muzej Celje
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Na hrbtni strani grafike sta v zgornjem desnem kotu zapis s svinčnikom Gyosho edition in letnica 1841–1842.
Zgodovina razstavljanja: Pokrajinski muzej Celje, Celje, 16.10.2019-31.5.2020 (razstava »Azija me je povsem uročila«)
Objave v medijih: HRVATIN, Klara, ROBIN, Jernej, TRNOVEC, Barbara. 2019. »Japonski lesorezi (Japanese woodblock prints).« V Azija me je povsem uročila: katalog občasne razstave ob 130. obletnici rojstva Alme M. Karlin in 100. obletnici njenega odhoda na pot okrog sveta. Celje: Pokrajinski muzej; Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete: 59-71.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej