Škatla za shranjevanje kamna za črnilo suzuribako

©

Škatla za shranjevanje kamna za črnilo suzuribako

Škatla suzuribako 硯箱 je zasnovana za shranjevanje kamna za črnilo suzuri 硯, po katerem je tudi dobila ime. Poleg kamna za črnilo so v njej navadno shranjevali tudi druge kaligrafske pripomočke, kot so vrsta japonskega črnila sumi 墨, pripravljenega v trdnih palicah, držalo za črnilo sumibasami 墨挾, kapalka za vodo suiteki 水滴, čopič, majhen uporaben nož tōsu 刀子 in šilo kiri 錐. Pokrov škatle suzuribako iz zbirke Alme Karlin je okrašen z motivom zlatih pahljač. Gre za imitacijo tehnike nashiji 梨地, ene od oblik tehnike maki-e 蒔絵, ki se pogosto uporablja za ozadje vzorcev in je cvetela v obdobju Muromachi (1338–1573). Pahljače lahko označujejo blaginjo in visok družbeni status ter simbolizirajo življenjsko pot. Običajno so naslikane v lihem številu, to naj bi namreč prinašalo srečo. Za pahljače v zlati barvi velja, da v življenje lahko privabijo ... več

Škatla suzuribako 硯箱 je zasnovana za shranjevanje kamna za črnilo suzuri 硯, po katerem je tudi dobila ime. Poleg kamna za črnilo so v njej navadno shranjevali tudi druge kaligrafske pripomočke, kot so vrsta japonskega črnila sumi 墨, pripravljenega v trdnih palicah, držalo za črnilo sumibasami 墨挾, kapalka za vodo suiteki 水滴, čopič, majhen uporaben nož tōsu 刀子 in šilo kiri 錐. Pokrov škatle suzuribako iz zbirke Alme Karlin je okrašen z motivom zlatih pahljač. Gre za imitacijo tehnike nashiji 梨地, ene od oblik tehnike maki-e 蒔絵, ki se pogosto uporablja za ozadje vzorcev in je cvetela v obdobju Muromachi (1338–1573). Pahljače lahko označujejo blaginjo in visok družbeni status ter simbolizirajo življenjsko pot. Običajno so naslikane v lihem številu, to naj bi namreč prinašalo srečo. Za pahljače v zlati barvi velja, da v življenje lahko privabijo bogastvo. (KH)

Opis materiala: les, lak
Tehnika izdelave: imitacija tehnike nashiji (梨地)
Dimenzije: širina: 23.5 cm, dolžina: 14 cm
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Pokrajinski muzej Celje
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Alma M. Karlin, Thea Schreiber Gammelin, Pokrajinski muzej Celje
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Dobro ohranjena.
Zgodovina razstavljanja: Pokrajinski muzej Celje, Celje, 16.10.2019-31.5.2020 (razstava »Azija me je povsem uročila«)
Objave v medijih: HRVATIN, Klara. 2019. »Japonski lakirani predmeti (Japanese lacquerware).« V Azija me je povsem uročila: katalog občasne razstave ob 130. obletnici rojstva Alme M. Karlin in 100. obletnici njenega odhoda na pot okrog sveta. Celje: Pokrajinski muzej; Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete: 55-58.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej