VAZ v medijih | Kitajski restavratorji na obisku v SEM-u (Osmi dan)

Restavratorja Bao Jie in Shi Sunming (Palačni muzej v Pekingu) med restavriranjem modela tempeljskih vrat v Slovenskem etnografskem muzeju.
Restavratorja Bao Jie in Shi Sunming (Palačni muzej v Pekingu) med restavriranjem modela tempeljskih vrat v Slovenskem etnografskem muzeju.

Vabimo vas k ogledu televizijskega prispevka Kitajski restavratorji na obisku v SEM-u, ki je bil na sporedu 16. novembra 2023 v sklopu oddaje Osmi dan. Prispevek predstavi Skuškovo zbriko in gostovanje restavratorjev iz kitajskega Palačnega muzeja v Pekingu. Slednji so poglobljeno analizirali Skuškovo zbirko in restavrirali “model kitajske hiše” ter lesene okrasne stene, ki so zadnje stoletje v koščih živele speče življenje v depoju. Tekom gostovanja in restavratorskega dela je bilo ugotovljeno, da model pravzaprav predstavlja maketo tempeljskih ali palačnih vrat (vhoda) in ne čajne hiše, kot je veljalo vsa ta leta. O zgodovini zbirke, predmetih v njej, kitajski motiviki srečenosnih znamenj, ki se pojavlja na predmetih ter o restavratorskem delu so v prispevku govorili člana projektne skupine VAZ Nataša Vampelj Suhadolnik (FF UL) in Ralf Čeplak Mencin (SEM) ter kustos Palačnega muzeja v Pekingu Guo Fuxiang. Rezultati sodelovanja in restavratorskih prizadevanj bodo na ogled v sklopu večje razstave Skuškove zbirke, katere otvoritev je načrtovana v maju 2024 v Slovenskem etnografskem muzeju.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej