Kitajski restavratorji na obisku v Slovenskem etnografskem muzeju

 
Kitajski Restavratorji V Semu 6

Od 3. septembra do 31. oktobra 2023 je v Slovenskem etnografskem muzeju v sodelovanju s Palačnim muzejem v Pekingu, Oddelkom za azijske študije na FF UL in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper potekal pomemben projekt restavriranja kitajskega modela palačnih ali tempeljskih vrat ter okrasnih sten, ki sta jih v Slovenijo leta 1920 pripeljala zakonca Skušek.

Bao Jie in Shi Sunming, restavratorja iz Prepovedanega mesta, sta sestavila model palačnih ali tempeljskih vrat, ki je bil vse od prihoda v Slovenijo hranjen v majhnih koščkih v posameznih škatlah v depoju muzeja. Hou Tenglong in Huang Qicheng, ravno tako iz Prepovedanega mesta, pa sta pregledala in sestavila več okrasnih in bogato rezljanih sten. Poleg restavriranja smo skupaj z Guo Fuxiangom, kustosom iz Prepovedanega mesta, natančno pregledali in analizirali tudi vse kitajske predmete iz Skuškove zbirke, kitajske predmete iz Azijske zbirke v Pokrajinskem muzeju Celje ter kitajske predmete na gradu Snežnik.

Rezultate raziskovalnega in restavratorskega dela si bo mogoče ogledati na razstavi spomladi leta 2024, projekt pa je na kratko predstavljen tudi v oddaji Osmi dan. Prispevek si lahko ogledate tukaj.

 

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej