Predavanje o potovanjih pomorščakov v Vzhodno Azijo v Ilirski Bistrici

 
Naslovna Slika Anton Haus
Kapitan bojne ladje, pozneje veliki admiral, Anton Haus (1851–1917) v svojem stanovanju na Dunaju, fotografijo hrani družina Trenz.

Skupina Kultura Japonske je pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica pod vodstvom dr. Klare Hrvatin (Oddelek za azijske študije FF) 26. 1. 2024 organizirala predavanje »Z ladjo v Vzhodno Azijo«, ki ga je izvedla Bogdana Marinac, kustosinja iz Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran. Predavanja so se udeležili člani Društva UTŽO iz Ilirske Bistrice in skupine Kultura Japonske Društva UTŽO Kras. Predavateljica je ob bogatem fotografskem in slikovnem gradivu predstavila potovanja avstrijskih in avstro-ogrskih vojaških in trgovskih ladij v Vzhodno Azijo ter pomorščake iz slovenskega etničnega prostora, ki so na ta način obiskali Kitajsko, Japonsko in Korejo. Predstavila je tudi predmete, ki so jih pomorščaki prinesli s potovanj, različne dejavnike, ki so vplivali na nakupe pomorščakov, ter vlogo pomorščakov in njihovih predmetov pri širjenju vedenja o tujih deželah na naših tleh.

Predavanje je potekalo v sklopu projekta Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru (J6-3133), ki ga finančno podpira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

 

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej