Lesorez Sto pesmi, ki jih razloži varuška – 36. pesem Kiyohara no Fukayabu

Lesorez Sto pesmi, ki jih razloži varuška – 36. pesem Kiyohara no Fukayabu

©

V seriji Sto pesmi, ki jih razloži varuška, je Hokusai kot izvor navdiha uporabil pesmi iz zbirke Sto ljudi, na vsaki grafiki eno pesem (Hyakunin Isshu 百人一首). Na vsaki grafiki je tako zapisana pesem, grafika pa prikazuje prizor, opisan v pesmi. Predvidenih je bilo 100 grafik te serije, izdelanih pa jih je bilo le 27. 36. pesem iz omenjene zbirke se glasi: V poletnih nočeh se zdi, kot da je še vedno večer, ko je tu že zora. Kam med oblake se je vrnil domov mesec? (Kiyohara no Fukayabu) (KH, JR)

Avtor: 葛飾 北斎 Katsushika Hokusai
Opis materiala: papir
Tehnika izdelave: barvni lesorez
Dimenzije: višina: 21,6 cm, dolžina: 27,9 cm
Napis - vsebina: 夏の夜はまだ宵ながら明けぬるを雲のいづこに月宿るらむ 清原深養父. Natsu no yo wa mada yoi nagara akenuru wo kumo no izukoni tsuki yadoruran Kiyohara no Fukayabu. (V poletnih nočeh se zdi, kot da je še vedno večer, ko je tu že zora. Kam med oblake se je vrnil domov mesec? Avtor Kiyohara no Fukayabu.)
Podpis: 前北斎画 / Zen Hokusai ga
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Pokrajinski muzej Celje
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Alma M. Karlin, Thea Schreiber Gammelin, Pokrajinski muzej Celje
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Gre za poznejši ponatis. Nekatere barve se iz svojih okvirčkov prelivajo v druge, kar kaže na obrabo lesoreza, nastalega s tiskanjem. Slika ima velike robove, kar je značilnost obdobja Meiji. Manjkajo pečati avtorja, založniške hiše in ocenjevalca.
Zgodovina razstavljanja: Pokrajinski muzej Celje, Celje, 16.10.2019-31.5.2020 (razstava »Azija me je povsem uročila«)
Objave v medijih: HRVATIN, Klara, ROBIN, Jernej, TRNOVEC, Barbara. 2019. »Japonski lesorezi (Japanese woodblock prints).« V Azija me je povsem uročila: katalog občasne razstave ob 130. obletnici rojstva Alme M. Karlin in 100. obletnici njenega odhoda na pot okrog sveta. Celje: Pokrajinski muzej; Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete: 59-71.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej