Živalski motivi in materiali v Skuškovi zbirki glasbil Slovenskega etnografskega muzeja

Golob Z Golobjo Piščaljo (ehssan Sakhaee)
Golob z golobjo piščaljo (za uporabo projekta VAZ narisal Ehssan Sakhaee)

Kje: Slovenski etnografski muzej

Kdaj: v petek 26. avgusta 2022 (v sklopu Počitniškega 3M), ob 10:30


Na delavnici je članica projektne skupine VAZ predstavila živalske materiale in simbolno motiviko živali na glasbilih iz Skuškove zbirke Slovenskega etnografskega muzeja. Kot posebnost zbirke so bile izpostavljene golobje piščali, skozi katere so otroci dobili vpogled v odnos in namen gojenja živali na Kitajskem ter ob enem tudi bolje spoznali posebnosti glasbene kulture Kitajcev, vezane na živalski svet. V okviru delavnice si je bilo možno ogledali tudi nekaj primerkov golobjih piščali v živo in se naučiti razlikovati med različnimi tipi le-teh.

Obiskovalci so raziskovali katere živalske oblike in materiali so prisotni v zbirki glasbil in poskušali prepoznati njihove zvoke. Prav tako so se preizkusili v likovnem ustvarjanju in poustvarjanju živalskih motivov, ki jih lahko srečamo na glasbilih; predvsem motivom zmaja, netopirja in sreče na brenkalu pipa, ter simbolu feniksa na ustnih orglah sheng. Dogodek je bil zaokrožen z ogledom predmetov iz stalne razstave SEM, pri čemer so se otroci prelevili v male detektive in na razstavljenih predmetih odkrivali živalsko motiviko, ki so jo spoznali na delavnici.

Delavnica je potekala v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji (Oddelka za azijske študije FF UL) in projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, pri katerem se pod sloganom Človek živali in žival človeku znanstveniki, raziskovalci in umetniki posvečajo odnosu in soodvisnosti človeškega ter živalskega sveta in raziskovanju le-tega.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej