Potujoči VAZ v Slovenskem etnografskem muzeju

Vabilo Sem

Oddelek za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Znanstveno-raziskovalno središče Koper sta v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem v torek 21. junija 2022 ob 11.00 uri organizirala odprtje panojske razstave Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji na vrtu pred Slovenskim etnografskim muzejem. Dogodek je potekal v okviru Evropske noči raziskovalcev 2022-2023, ki poteka pod sloganom Človek živali in žival človeku. Ogled razstave je možen do 28. 8. 2022.

Na dogodku se je zbrala številčna publika, ki jo je najprej nagovorila Natalija Polenec, direktorica SEM, Ralf Čeplak Mencin, kustos za azijske zbirke v SEM in Nataša Vampelj Suhadolnik, FF UL, vodja projekta VAZ. Prvi del se je zaključil z ogledom panojske razstave, ki je del serije postavitev Potujoči VAZ.

Drugi del je potekal v notranjosti muzeja, začenši z ogledom dveh kratkih filmov. Prvi film o golobjih piščalih iz Skuškove zbirke je nastal v sklopu Evropske noči raziskovalcev 2022-2023. Drugi film o Skuškovi zbirki na splošno pa je SEM pripravil v enem od preteklih skupnih sodelovanj PAGODE Europeana – China. Sledil je zanimiv pogovor o Skuškovi zbirki. Pogovor, v katerem so sodelovali Klara Hrvatin (Oddelek za azijske študije, FF UL), Ralf Čeplak Mencin (SEM), Helena Motoh (ZRS Koper in Oddelek za azijske študije, FF UL) in Tina Berdajs (Oddelek za azijske študije, FF UL), je vodila  Maja Veselič (Oddelek za azijske študije, FF UL).

Celotni program smo zaokrožili z ogledom dela stalne razstave SEM, ki vključuje nekaj predmetov iz Skuškove zbirke. Vodenje na temo Človek živali in žival človeku, ki ga je izvedla Nataša Vampelj Suhadolnik (Oddelek za azijske študije, FF UL), se je osredotočilo na živalske motive in njihove simbolične pomene v tradicionalni kitajski družbi – motive, ki so vseprisotni tudi na razstavljenih kosih pohištva in oblačil.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej