Mednarodna delavnica Reconstructing Biographies of Ivan Skušek Jr. and Tsuneko Kondō Kawase

Reconstructing Biographies Naslovna Slika 2
Ivan Skušek ml. z ženo Tsuneko Kondō-Kawase (Marijo Skušek) in gostoma v njunem stanovanju, fotoarhiv Slovenskega etnografskega muzeja.

V petek, 8. marca 2024, je v Slovenskem etnografskem muzeju potekala mednarodna delavnica z naslovom Reconstructing Biographies of Ivan Skušek Jr. and Tsuneko Kondō Kawase (Rekonstrukcija biografij Ivana Skuška ml. in Tsuneko Kondō Kawase). Delavnica je bila organizirana v sklopu slovensko-avstrijskega raziskovalnega projekta Življenje Skuškove zbirke: od dnevne sobe do virtualnega muzeja (Life of the Skušek collection: from the living room to the virtual museum) (J6-4618). Članice in člani raziskovalnih skupin iz Slovenije in Avstrije so skozi pregled literature, arhivske dokumentacije, pisem in fotografij poskušali rekonstruirati še neznane aspekte življenja Ivana Skuška ml. in njegove japonske žene Tsuneko Kondō Kawase (kasneje Marije Skušek). Sklopi delavnice so se osredotočali na zgodnje življenje in Skuškovo bivanje v Pekingu, skupno življenje para na Kitajskem in prihod v Ljubljano, medvojna leta do 1947 in življenje Tsuneko Kondō Kawase v letih po drugi svetovni vojni.

Delavnico so organizirali Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Slovenski etnografski muzej.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej