Potujoči VAZ | Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji na Gimnaziji Ilirska Bistrica

 
Delavnica Vaz Na Gimnaziji Ilirska Bistrica
Z akrilnimi obrisi šablon z motivi zmaja, feniksa in netopirja so dijaki gimnazije Ilirska bistrica urili svojo domišljijo.

V petek, 27. januarja 2023, je v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani na gimnaziji Ilirska Bistrica potekalo odprtje potujoče razstave Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji. Šlo je za prvo lokacijo panojske razstave VAZ v letošnjem letu.

Ob dogodku so se dijaki lahko na kratko seznanili s slovenskimi popotniki in zbiralci, ki so potovali v Azijo, pa tudi z muzeji v Sloveniji, ki hranijo njihove predmete. Nagovoru koordinatorke projekta Evropske noči raziskovalcev 2022-2023 – Humanistika, to si ti!, Tine Čič, je sledila delavnica Vzhodnoazijska živalska simbolika v slovenskih zbirkah, ki jo je vodila članica projekta VAZ, Klara Hrvatin (FF, UL).

Kot posebnost slovenskih zbirk v odnosu do živali je izpostavila golobje piščali in kletke za čričke iz Skuškove zbirke, skozi katere so dijaki dobili vpogled v odnos do in namen gojenja živali na Kitajskem ter spoznali posebnosti glasbene kulture Kitajcev, vezane na živalski svet.

Prav tako so se dijaki preizkusili v likovnem ustvarjanju in poustvarjanju živalskih motivov, ki jih lahko srečamo v Skuškovi zbirki. Z akrilnimi obrisi šablon z motivi zmaja, feniksa in netopirja so urili svojo domišljijo.

Ogled razstave je bil za dijake šole možen do 31. januarja 2023.


VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej