Spletna delavnica na temo vzhodnoazijskih “osirotelih” predmetov v slovenskih zbirkah

 
Or0009 Prsni Oklep Do 01 1 Novica

V torek, 18. 4. 2023, je potekala spletna delavnica na temo vzhodnoazijskih “osirotelih” predmetov v slovenskih zbirkah (East Asian “orphaned” objects in Slovenia: How to determine provenance). Delavnico je v okviru projekta Osiroteli predmeti v sodelovanju z mednarodno zvezo ACN – EUROPE, pripravil Oddelek za azijske študije, Filozofske fakultete.

Govorci Davor Mlinarič (Pokrajinski muzej Celje), Helena Motoh (ZRS Koper in Oddelek za azijske študije) in Nataša Vampelj Suhadolnik (Oddelek za azijske študije) so v okviru delavnice obravnavali problematiko v povezavi z iskanjem izgubljene provenience posameznih vzhodnoazijskih predmetov v Sloveniji.

Izpostavili so glavne razloge, ki so vodili v izgubo večine informacij, ter podrobneje predstavili dve študiji primerov: uspešen poskus rekonstrukcije provenience japonske samurajske opreme iz Pokrajinskega muzeja Celja ter manj uspešen poskus oziroma težave pri določanju provenience jezuitskega misijonarskega zvitka.

Več o delavnici si (v angleščini) lahko preberete tukaj.

 

Na fotografiji je prsni oklep dō 胴, obdobje Edo, Japonska. Zbirka predmetov iz Azije in Južne Amerike, Pokrajinski muzej Celje (PMC) ©

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej