Regionalna delavnica Stare vzhodnoazijske fotografije: tehnike in motivi

 
 

20221216 094516

V okviru projekta Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru (J6-3133), ki ga financira ARRS sta Filozofska fakulteta UL in ZRS Koper 15. in 16. decembra 2022 organizirala regionalno delavnico o starih tehnikah fotografiranja ter motivih na starih vzhodnoazijskih razglednicah. Osrednja gostja je bila dr. Mio Wakita Elis, kustosinja azijske zbirke iz dunajskega muzeja za uporabno umetnost (MAK Wien), ki je strokovnjakinja za zgodovino fotografije v Vzhodni Aziji, še zlasti za japonsko turistično-spominkarsko fotografijo druge polovice 19. stoletja.

Dvodnevno delavnico so gostile različne institucije, ki hranijo stare vzhodnoazijske fotografije. Najštevilčnejša je zbirka Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, ki hrani več albumov in kopico posameznih fotografij, ki so jih s svojih poti prinesli pomorščaki avstro-ogrske mornarice. Dve obsežnejši zbirki vzhodnoazijskih fotografij pomorščakov so nedavno pridobili tudi v Parku vojaške zgodovine Pivka. Izbor smo imeli prvič priložnost videti prav na prvem dnevu delavnice v Piranu.

Drugi dan nas je najprej gostila Narodna in univerzitetna knjižnica, ki v svoji Slikovni zbirki hrani star album t. i. yokohamske fotografije. Album večjih dimenzij z bogato okrašenimi lakiranimi platnicami in čudovitimi krajinskimi in portretnimi fotografijami, je dr. Mio Wakita Elis datirala v devetdeseta leta 19. stoletja. Gre za osiroteli predmet, saj ga je knjižnici ob ustanovitvi ali kmalu zatem podaril neznani donator. Temu je sledila predstavitev starih fotografskih tehnik, ki jo je izvedel fotograf Bojan Šibenik, nato pa smo si ogledali najstarejši doslej identificirani album z vzhodnoazijskimi fotografijam pri nas, ki je v zasebni zbirki. Zadnja postaja delavnice je bil Slovenski etnografski muzej, kjer imajo v Skuškovi zbirki spominsko-turistični album z motivi Pekinga in okolice, posebno pozornost pa smo namenili zasebnim fotografijam zakoncev Skušek, ki so bile posnete v Vzhodni Aziji.

Delavnica je tesneje povezala raziskovalke in raziskovalce ter kustose in kustosinje ter zbiratelje in je odprla številne poti za nadaljnje skupno preučevanje bogatega vzhodnoazijskega fotografskega gradiva pri nas.

 

Celoten program delavnice.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej