Odprtje občasne razstave
»PREVZETO V ZAŠČITO«

 
Print

V četrtek, 7. septembra 2023, ob 18.00 uri je v prostorih Stare grofije na Muzejskem trgu 1 v Celju potekalo odprtje razstave »PREVZETO V ZAŠČITO«.

Razstava v ospredje postavlja problematiko raziskovanja provenience med vojno in po vojni zaplenjenih vzhodnoazijskih predmetov, ki so v sedanji Pokrajinski muzej Celje prišli iz leta 1945 ustanovljenega Okrožnega zbirnega centra Celje. Raziskovanje je razkrilo, da večji del predmetov izvira iz grajskih zbirk (grad Lemberg, dvorec Sternstein Frankolovo, dvorec Dobrnica (Guteneck), dvorec Dobje pri Slovenskih Konjicah (Dobiehof), dvorec Golič). Večina razstavljenih predmetov (še posebej različni tipi kitajske in japonske izvozne keramike ter japonski paravani) je prvič predstavljena javnosti.

Razstavo je v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper pripravil Davor Mlinarič iz Pokrajinskega muzeja Celje. Razstava je del projekta, »Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru«, ki ga financira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Ogled razstave bo možen do 31. 8. 2024.

 

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej