3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo

 
Eaaa Konferenca23 1080x1080 Eng

Od 12. do 16. septembra 2023 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani potekala 3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA), ki so jo skupaj organizirali EAAA, Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete ter Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Dogodek ostaja pomemben tako v slovenskem kot v mednarodnem akademskem prostoru, saj je gostil vrsto uglednih strokovnjakov s področja azijske umetnosti in arheologije, tako iz Azije kot iz Amerike in Evrope. Program konference je zajemal široko paleto tem, povezanih z azijsko umetnostjo in arheologijo, ki jih je na 51 panelih predstavilo 174 znanstvenikov iz 25 držav, osrednji govorec pa je bil zaslužni profesor Craig Clunas z Univerze v Oxfordu.

Ob pestrem naboru strokovnih tem je bil udeleženkam in udeležencem konference dodatno na voljo tudi ogled azijskih zbirk v izbranih slovenskih muzejih.

Razstava v Pokrajinskem muzeju Celje prikazuje predmete, zaplenjene v času nacističnega in komunističnega režima, predvsem iz okoliških gradov in dvorcev. Večina teh predmetov je razstavljenih prvič.

Razstava v Pomorskem muzeju Piran prikazuje predmete, ki so jih pridobili pomorščaki, ki so v 19. in na začetku 20. stoletja na avstro-ogrskih vojaških in trgovskih ladjah potovali v Vzhodno Azijo. Predstavljeni so predmeti iz različnih muzejev in zasebnih zbirk.

Poleg tega je v Slovenskem etnografskem muzeju, v sodelovanju s Palačnim muzejem v Pekingu, v času dogodka potekal projekt restavriranja okrasnih stenskih zaslonov in lesenega modela kitajske hiše iz Skuškove zbirke. Tudi ta projekt so si udeleženke in udeleženci konference lahko ogledali.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej