Mednarodni simpozij in delavnica Japanese Embroidered Screens: Issues of Restoration

 
Delavnica Japonski Paravani Naslovna Slika

Med 19. in 21 marcem 2024 sta v Slovenskem etnografskem muzeju in Pokrajinskem muzeju Celje potekala mednarodna simpozij in delavnica z naslovom Japanese Embroidered Screens: Issues of Restoration (Japonski vezeni paravani: problematike restavriranja). Prvi dan dogodka je bil v Slovenskem etnografskem muzeju izveden mednarodni simpozij, na katerem je prispevek z naslovom Japanese Embroidered Screens in Slovenia: Production, Distribution and Marketing predstavila tudi dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, vodja projekta Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru (J6-3133). Po simpoziju je sledil ogled različnih tipov kitajskih in japonskih paravanov iz Skuškove zbirke, ki jo hrani Slovenski etnografski muzej v Ljubljani ter paravanov iz zbirke Pomorskega muzeja “Sergej Mašera” v Piranu.

Po ogledu je v istem muzeju sledila delavnica demonstriranja različnih tehnik restavriranja japonskega vezenega paravana, ki ga je za to prilolžnost prispeval Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran. Delavnico je vodil mednarodno priznani restavrator Howard Sutcliffe (River Region Costume and Textile Conservation) iz ZDA. V četrtek 21. marca se je delavnica nadaljevala v Pokrajinskem muzeju Celje, kjer so si udeleženci ogledali japonske vezene paravane iz zbirke muzeja ter japonske vezene paravane iz zbirke gradu Snežnik.

Mednarodni simpozij in delavnica sta bila izvedena v sklopu raziskovalnega projekta Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru (J6-3133). Dogodek je organiziral Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju z ZRS Koper, Slovenskim etnografskim muzejem, Pokrajinskim muzejem Celje in Arhivom republike Slovenije.

 

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej