3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo

Od 12. do 16. septembra 2023 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani potekala 3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA), ki so jo skupaj organizirali EAAA, Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete ter Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Konferenca predstavlja pomemben dogodek tako v slovenskem kot v mednarodnem akademskem prostoru, saj je gostila vrsto uglednih strokovnjakov s področja azijske umetnosti in arheologije, tako iz Azije kot iz Amerike in Evrope. Program konference je zajemal široko paleto tem, povezanih z azijsko umetnostjo in arheologijo, ki jih je na 51 panelih predstavilo 174 znanstvenikov iz 25 držav, osrednji govorec pa je bil zaslužni profesor Craig Clunas z Univerze v Oxfordu.

Na konferenci so v dveh panelih (“The Challenges of Studying and Displaying East Asian Objects and Collections in Slovenia” in “East Asian Art in the Wake of the 1873 Vienna World’s Fair: Collectors and Collection Biographies in Central Europe at the Late 19th and Early 20th Centuries”) s svojimi prispevki sodelovali tudi člani projektne skupine Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru (J6-3133):

  • Davor Mlinarič: The Collection of Objects from Asia and South America in the Celje Regional Museum and the Question of Their Provenance
  • Bogdana Marinac: East Asian Art from the Collections of Slovenian Mariners
  • Chikako Shigemori Bučar: In Search of the Artist: Two Mariners’ Oil Paintings from East Asia
  • Maja Veselič: Souvenir Photography from East Asia in Slovenian Collections
  • Nataša Visočnik Gerželj: Journey to the West: An analysis of the Chinese Fan Group
  • Klara Hrvatin: Interpreting Good Luck-symbols on Musical Instruments: Decorative Ornaments on the Heads of Pipas
  • Barbara Trnovec and Nataša Vampelj Suhadolnik: The East Asian Heritage and Collecting Activities of Eleonora von Haas
  • Tina Berdajs: The Impact of the Vienna World`s Fair on the Carniolan Elite`s Collecting Practices of East Asian Objects
  • Helena Motoh: Missionaries as Museum Suppliers: The Relationship between P. B. Turk and the Rudolfinum Museum in Ljubljana

Ob pestrem naboru strokovnih tem je bil udeleženkam in udeležencem konference dodatno na voljo tudi ogled azijskih zbirk v izbranih slovenskih muzejih.

Razstava v Pokrajinskem muzeju Celje prikazuje predmete, zaplenjene v času nacističnega in komunističnega režima, predvsem iz okoliških gradov in dvorcev. Večina teh predmetov je razstavljenih prvič.

Razstava v Pomorskem muzeju Piran prikazuje predmete, ki so jih pridobili pomorščaki, ki so v 19. in na začetku 20. stoletja na avstro-ogrskih vojaških in trgovskih ladjah potovali v Vzhodno Azijo. Predstavljeni so predmeti iz različnih muzejev in zasebnih zbirk.

Poleg tega je v Slovenskem etnografskem muzeju, v sodelovanju s Palačnim muzejem v Pekingu, v času dogodka potekal projekt restavriranja okrasnih stenskih zaslonov in lesenega modela kitajske hiše iz Skuškove zbirke. Tudi ta projekt so si udeleženke in udeleženci konference lahko ogledali.

VAZ is funded by

Project partners

Participating institutions