Uradna predstavitev spletne strani VAZ – Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji

VAZ spletna stran
Spletno stran VAZ – Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji je Oddelek za azijske študije FF UL uradno predstavil na virtualnem dogodku v četrtek 8. 10. 2020 ob 13.00 uri.

 

Spletna stran VAZ  s podatkovno bazo vzhodnoazijskih predmetov iz različnih slovenskih muzejev in institucij prvič na nacionalni ravni povezuje raznolike predmete vzhodnoazijskega porekla in omogoča dostopnost teh predmetov širši javnosti. Virtualno obuja v življenje vrsto zanimivih in navdihujočih predmetov, njihove zgodbe in zgodbe njihovih lastnikov, ki so se iz najrazličnejših vzrokov v zadnjih dveh stoletjih podali v Vzhodno Azijo oziroma na kakršenkoli drugačen način pridobili te predmete.

Spletna stran VAZ uporabniku omogoča prijazno uporabo in analitični ter sintetični pregled gradiva za namene raziskovanja, izobraževanja ter informiranja tako strokovne kot splošne javnosti. Vsi zainteresirani bodo od zdaj naprej lahko na enem mestu dostopali do podatkov, fotografij in drugega materiala o vzhodnoazijskih zbirkah, ki jih hranijo naslednji muzeji:

  1. Slovenski etnografski muzej: Zbirka Ivana Skuška ml. (največja zbirka kitajskih predmetov v Sloveniji)
  2. Pokrajinski muzej Celje: Zbirka Alme Karlin in Zbirka predmetov iz Azije in Južne Amerike,
  3. Narodni muzej Slovenije: Zbirka vzhodnoazijske keramike,
  4. Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran: Zbirka Ivana Koršiča.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej