Potujoči VAZ | Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji v Kosovelovem domu Sežana

Potujoči VAZ v Kosovelovem domu v Sežani

Kje: Kosovelov dom, Kosovelova ulica 4a, 6210 Sežana

Kdaj: od 16. do 30. maja 2022


V ponedeljek, 16. maja 2022, ob 18.00 uri sta Oddelek za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in UTŽO Kras v sodelovanju z Kosovelovim domom organizirala odprtje razstave Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji v Ilirski BistriciTo je že peta lokacija v Sloveniji, kjer je postavljena panojska razstava VAZOgled razstave je bil možen do 30. maja 2022.

Na dogodku smo predstavili raziskovalni projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji, kjer smo spoznali nekaj zbirk azijskih predmetov iz slovenskih muzejev. Na predstavitvi smo tudi odkrivali, kdo so bili slovenski popotniki in zbiralci, ki jih je pot zanesla v Azijo in katere predmete so prinesli s seboj domov.

Podrobneje smo se seznanili tudi z bogatim naborom pahljač iz različnih zbirk, ki ji raziskuje članica projekta izr. prof. dr. Nataša Visočnik Gerželj, ki je dogodek tudi vodila. Ena izmed uporab pahljače je bila predstavljena tudi skozi plesno točko japonskega plesa s pahljačo v kimonu. Še ena članica projekta doc. dr. Klara Hrvatin pa je predstavila bogato publikacijo, ki je izšla v času trajanja projekta.

V sodelovanju z Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras pa smo tudi razstavili nekatere azijske predmete, ki so se znašli v slovenskih domovih.

Pri izvedbi dogodka so sodelovali tudi g. David Terčon iz Kosovelovega doma, ki je pomagal pri postavitvi razstave in ga. Nadji Mislej-Božič iz UTŽO pri organizaciji razstave azijskih predmetov. Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo.

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej