Delavnica Živalski motivi in materiali v zbirkah vzhodnoazijskega porekla v Sloveniji

 

V torek, 3. oktobra 2023, se je v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran odvila delavnica z naslovom »Živalski motivi in materiali v zbirkah vzhodnoazijskega porekla v Sloveniji«.

Na delavnici smo predstavili živalske materiale in simbolno motiviko živali na predmetih iz zbirk vzhodnoazijskega porekla pri nas. Kot posebnost so bile izpostavljene golobje piščali in kletke za murenčke, skozi katere so otroci dobili vpogled v odnos in namen gojenja živali na Kitajskem ter ob tem tudi bolje spoznali posebnosti glasbene kulture Kitajcev, vezane na živalski svet.

Delavnico smo zaokrožili z ogledom predmetov iz občasne razstave Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran – »Kanček Daljnega vzhoda: Predmeti iz Vzhodne Azije v zbirkah pomorščakov«, pri čemer so se otroci prelevili v detektive in na razstavljenih predmetih odkrivali živalsko motiviko.

Delavnica je potekala v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji (Oddelka za azijske študije FF UL in projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, pri katerem se pod sloganom Človek živali in žival človeku znanstveniki, raziskovalci in umetniki posvečajo odnosu in soodvisnosti človeškega ter živalskega sveta in raziskovanju le-tega).

 

Na fotografiji je golobja piščal. Skuškova zbirka, Slovenski etnografski muzej (SEM).

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej