Delavnica Živalski motivi in materiali v zbirkah vzhodnoazijskega porekla v Sloveniji

 

Na občasni razstavi Kanček Daljnega vzhoda: Predmeti iz Vzhodne Azije v zbirkah pomorščakov v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran je v torek, 3. 10. 2023, potekala delavnica Živalski motivi in materiali v zbirkah vzhodnoazijskega porekla v Sloveniji, ki jo je vodila dr. Klara Hrvatin z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani.

Udeleženci delavnice, med katerimi so bili učenci iz Epicentra v Luciji s prostovoljci iz Španije in Belgije, so spoznali kitajske golobje piščali in kletke za murenčke ter prek njih posebnosti glasbene kulture na Kitajskem. Spoznali so tudi simboliko nekaterih živali, ki so jih v Vzhodni Aziji upodabljali na različnih predmetih. Vidni so tudi na predmetih, ki so razstavljeni na razstavi Kanček Daljnega vzhoda. Po občasni razstavi in drugih muzejskih zbirkah je učence popeljala avtorica razstave Bogdana Marinac. Otroci prelevili v detektive in na razstavljenih predmetih odkrivali živalsko motiviko.

Delavnica je bila izpeljana v sklopu projekta Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov zunaj ustaljenih zbirateljskih praks (J6-3133; 2021–2024), v katerem Pomorski muzej Piran sodeluje z Oddelkom za azijske študije FF UL v Ljubljani, ZRS Koper in Pokrajinskim muzejem Celje.
 


 

Na fotografiji je golobja piščal. Skuškova zbirka, Slovenski etnografski muzej (SEM).

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej