Kipec Li Tieguaija

Kipec Li Tieguaija

©

Kipec Li Tieguaija 李鐵拐 je izdelan iz lojevca in postavljen na stružen lesen podstavek. Li Tieguai sodi v daoistično skupino t. i. »osmih nesmrtnikov« (ba xian 八仙), legendarnih likov daoističnih mojstrov, ki naj bi z obvladovanjem različnih tehnik dosegli nesmrtnost. Vsak izmed teh osmih nesmrtnikov je imel svoj pripomoček, nekakšen talisman, s katerimi je lahko pomagal ljudem. Li Tieguai, ki je večkrat navajan kot prvi izmed teh osmih nesmrtnikov, je običajno upodobljen kot pohabljen berač, ki se opira na železno palic, od tu tudi izvira njegovo ime Li Tieguai – Li z železno palico. Njegova podoba ima podlago v legendi o tem, da naj bi njegov učenec ponesreči upepelil njegovo telo, Li pa se je zatekel v truplo berača. Čeprav ga opisujejo kot osebo s težavnim karakterjem, hitro razdražljivostjo in vzkipljivostjo, nastopa kot dobrotnik, ki pomaga bolnim in pomoči potrebnim, njihove tegobe pa blaži s pomočjo posebnega zdravila iz buče, zato je ... več

Kipec Li Tieguaija 李鐵拐 je izdelan iz lojevca in postavljen na stružen lesen podstavek. Li Tieguai sodi v daoistično skupino t. i. »osmih nesmrtnikov« (ba xian 八仙), legendarnih likov daoističnih mojstrov, ki naj bi z obvladovanjem različnih tehnik dosegli nesmrtnost. Vsak izmed teh osmih nesmrtnikov je imel svoj pripomoček, nekakšen talisman, s katerimi je lahko pomagal ljudem. Li Tieguai, ki je večkrat navajan kot prvi izmed teh osmih nesmrtnikov, je običajno upodobljen kot pohabljen berač, ki se opira na železno palic, od tu tudi izvira njegovo ime Li Tieguai – Li z železno palico. Njegova podoba ima podlago v legendi o tem, da naj bi njegov učenec ponesreči upepelil njegovo telo, Li pa se je zatekel v truplo berača. Čeprav ga opisujejo kot osebo s težavnim karakterjem, hitro razdražljivostjo in vzkipljivostjo, nastopa kot dobrotnik, ki pomaga bolnim in pomoči potrebnim, njihove tegobe pa blaži s pomočjo posebnega zdravila iz buče, zato je večkrat povezan z medicino. Glavna atributa njegove upodobitve sta tako prav železna palica in buča, ki mu visi čez ramena ali jo drži v rokah.
Kipec Li Tieguaija je imel za Almo Karlin poseben pomen. V dar ga je dobila v Peruju (morda je bil tam tudi izdelan), učenec, ki ji je »hudiča« – kot ga je imenoval –, podaril, pa je trdil, da naj bi šlo za star inkovski zaklad. Kipec je bil navdih za njen roman Der Götze (Malik). Šele na Kitajskem je nato izvedela, da kipec predstavlja Li Tieguaija. (HM, BT, NVS)

Opis materiala: lojevec, les
Tehnika izdelave: rezbarjenje, struženje
Dimenzije: višina (brez podstavka): 26,2 cm
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Pokrajinski muzej Celje
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Alma M. Karlin, Thea Schreiber Gammelin, Pokrajinski muzej Celje
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Dobro ohranjen.
Objave v medijih: Trnovec, Barbara. 2019. Azija me je povsem uročila, Celje/Ljubljana, PMC in FF UL.

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

Ostali predmeti v tej zbirki

Nalagam predmete...

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej