Album kitajskih slik

CC BY-SA 4.0

CC BY-SA 4.0 europeana.eu

Album kitajskih slik

Serija 12 slik manjšega formata, ki prikazujejo različne načine kaznovanja v dinastiji Qing. Zaradi vse večjega priliva zahodnih obiskovalcev so umetniki v Kantonu iskali bolj cenen medij za vedno večje potrebe turistične potrošnje. V ta namen so iz stržena avtohtonega zimzelenega drevesa tongcao 通草 (Tetrapanax papyrifer) začeli izdelovati papir, na katerega so upodabljali raznolike vidike kitajske družbe in njihovega življenja. Prikazovali so dvorna oblačila mandžurskih cesarjev in njihovih uradnikov, proizvodnjo čaja in svile, ladje v okolici pristanišč, pravni sistem in kazni, ki so doletele obsojence, poročne bankete, privlačne lokalne znamenitosti, ptice in žuželke, gledališke predstave ter mnoge druge, tujim očem čudaške in hkrati privlačne običaje.

Kraj izdelave: Kanton (Guangdong 廣東 )
Opis materiala: papir, svila
Tehnika izdelave: akvarel
Dimenzije: višina: 25 cm, dolžina: 38 cm
Št. delov/kosov: 1
Trenutni lastnik: Slovenski etnografski muzej
Pretekli lastniki in obdobja lastništva: Ivan Skušek ml. in Tsuneko Kondo Kawase - Marija Skušek, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej
Stanje predmeta, obravnava in poškodbe: Robovi albuma so nekoliko poškodovani, ravno tako posamezni listi papirja
Zgodovina razstavljanja: Slovenske etnografski muzej, Ljubljana, 31. 8. 2006–3. 9. 2007 (razstava Srečevanja s Kitajsko: 200 let slovenskih odkrivanj kitajske kulture)

Imate komentar ali dodatno informacijo o predmetu?

VAZ omogoča

Arrs Logo

Partnerji projekta

Filozofska Fakulteta
Oddelek Za Azijske Studije
Zrs
Sem

Sodelujoče inštitucije

Narodni Muzej Slovenije
Pokrajinski Muzej Celje
Pomorski Muzej